Çerezleri kullanmamız için izninizi yönetme aracımız geçici olarak çevrimdışı. Bu nedenle, çerez kullanımına izin vermenizi gerektiren bazı işlevler eksik olabilir.
‘POP-UP’ MİMARİ.
Kalıcı adresi olmayan, mobil mimari yapılar.
Pop-up oteller, cafeler, showroomlar… Adını sıkça duymaya başladığımız bu mimari yapılar bir gün var, ertesi gün bakıyorsunuz, yok... Bu tip kavramsal mimari anlayışında genellikle hareket halinde veya yalnızca kısa bir süreliğine inşa edilmiş yapılar ele alınıyor. Tekerlekli süpermarketlerden geçici tiyatrolara, durağanlığın tam aksini yansıtan sekiz farklı projeye hızlıca göz atıyoruz.
11.08.2020
1. LONDRA: MİNİK HAVUZ BÜFESİ
Londra’da gökyüzünün her zaman gri olduğu doğru değil. Öyle olsaydı sanatçı Jeppe Hein buradaki Royal Festival Hall’e fıskiye enstalasyonunu yerleştirmezdi. Bu fıskiyelerin tek amacı, yanından geçenleri hiç beklemedikleri bir anda şaşırtıp ayaklarına küçük bir serinlik vermek. Enstalasyon, dış görünümü havuzu andıran bir mobil mağazayla tamamlanıyor. How About Studio mimarlarının söylediğine göre bu büfe tost yerine havuz aksesuarları ve güneş kremi satıyormuş.
2. KIRUNA: SAUNA YUMURTA
İsveç şehri Kiruna’nın altındaki zemin, cevher madenciliği nedeniyle oldukça dayanıksız bir hale gelmiş ve vatandaşların başka bir bölgeye yerleştirilmesi gerekmiş. Yeni konumda, Bigert & Bergström ekibi sanatçıları, içerisinde mobil sauna bulunan altın bir yumurta inşa etmiş. İsveç geleneklerine göre saunalar bir sosyal buluşma mekanı olarak görülüyor. Bu yüzden Kiruna’nın yumurtası insanları gerçek anlamda bir araya gelerek yakınlaşmaya davet eden yeni başlangıçların bir işareti.
3. ZÜRİH : YANSIMALARIN KÖŞKÜ
“Pavilion of Reflections”, dünyanın en önemli modern sanat bienallerinden biri olan Manifesta’nın 2016 yılındaki organizasyonu dahilinde Bellevue Meydanı’nın yanındaki Zürih Gölü’ne inşa edildi... Eser Manifesta’nın önemli sergi alanlarından biri olmuştu. Studio Tom Emerson tarafından tasarlanan bu “yüzen ada”da, bir açık hava sineması ve bir entegre havuz bulunuyordu. Geçici olmasına rağmen yine de şehrin önemli bir simgesi olmuştu.
4. LAS VEGAS: FUTURELIGHT™ CAMPER
Doğayla uyum içerisindeki yüksek teknoloji: Bir BMW Group iştiraki olan Designworks, Las Vegas’taki CES 2019’da, sıra dışı konsept otomobili FUTURELIGHT™ Camper ile yaptığı gösteriyle ziyaretçileri hayran bırakmıştı. North Face’nin outdoor ve doğa uzmanlarıyla iş birliği yapan Designworks, yenilikçi konsept karavanını sundu. “Nano eğirme” teknolojisi sayesinde dış kaplamasının dünyadaki en su geçirmez ve nefes alabilir kumaşlardan biri olduğu ve dolayısıyla karavan sakinlerini kötü hava şartlarından korumak için ideal olduğu söyleniyor. İçeride, yenilikçi römork iki kişi için uyku alanının yanı sıra bir bank, raflar ve küçük pencereler sunuyor. Nano eğirme teknolojisiyle aşırı soğuk havalara dayanmak üzere tasarlanan kumaş, markanın yeni sezon sonbahar kıyafet koleksiyonuna dahil ediliyor.
5. AMSTERDAM: CAMPFIRE PAVILION
Amsterdam’ın Avrupa Birliği’ne ev sahipliği yaptığı dönemde, binlerce politikacı Avrupa’nın geleceğini parlak yapay ışıkların altında steril odalarda tartıştılar. Buna bir alternatif sunmak için Studioinedots, “Campus FabCity” isimli geçici alanda bir kamp ateşi kurdu ve ayrıca etrafını atık tabanlı tuğlalarla çevirdiği taşınabilir bir kulübe inşa etti. “True Talker” isimli bu kulübeye davet edilen insanlar, kamp ateşinin ışığında oturup, Avrupa hakkındaki düşüncelerini ve hikayelerini farklı bir ortamda tartışma fırsatı yakaladı. Buraya davet edilen insanlar “True Talker” isimli kulübeye girip oturdular ve kamp ateşinin ışığında Avrupa hakkındaki fikirlerini, düşüncelerini ve hikayelerini tartıştılar.
6. ŞANGAY: KENDİ KENDİNE GEZEN SÜPERMARKET
Süpermarkete gitmek hiç bu kadar kısa sürmemişti, en azından Şangay’da. Wheelys isimli firma, “Moby” adında tekerlekli bir süpermarket yaptı. Hareket edebilen bina insanlara gidiyor, insanlar ona değil. Prototip hala takip altında, ancak, bu tekerlekli alışveriş cenneti testleri tamamlandıktan sonra otonom olarak şehirde dolaşmaya başlayacak. Bir uygulama kullanarak müşteriler Moby’nin mevcut konumunu bulabilir ve taze ürünler, dergiler ve hatta spor ayakkabılar bile satın alabilirler.
7. GRISONS: BABİL’İ ALT EDECEK BİR KULE
Her ne kadar Babil Kulesi uzun yıllar önce inşa edilmiş olsa da Origen Festival Cultural tiyatrosunun kurucusu Giovanni Netzer’i hala büyülüyor. Netzer, efsanevi kulenin bir kopyasını inşa etmek için mükemmel bir konum keşfetti: Deniz seviyesinden 2.284 metre yükseklikteki Julier Geçidi. Netzer’e göre geçit, farklı dillerin konuşulduğu bölgeleri hem ayırıyor hem de birleştiriyor ve İsviçre kantonu Grisons’un mitolojisini ve kültürel gerçekliğini yansıtıyor. Kırmızı kule, Babil tarzına odaklanan bir tiyatro barındırıyor.
8. MECHELEN: BİR YUMURTA İÇİNDE İŞ-YAŞAM DENGESİ
Her nerede olursan ol; çalış, uyu, yaşa... Bu, Belçika merkezli dmVA Mimarları’nın fütürist tasarımı olan VB3 kapsülünün içinde gerçeğe dönüşen bir vizyon. İnanılmaz görünse de bu mobil mimari eserin içinde mutfak, duş, yatak gibi yaşam için gerekli olan her şey bulunuyor. Her şey, yuvarlak iç tasarımı bozmadan kıvrımlı duvarları çevreleyen bölmeler halinde gizlenmiş, kapsül görünümü de buradan geliyor.
*Yazı için kaynak: https://www.bmw.com/en/automotive-life/mobile-architecture.html