Pomodoro Tekniği ile Zaman Yönetimi | BMW Joy Blog

POMODORO TEKNİĞİ İLE TANIŞIN.

Gerçekten işe yarayan bir verimli çalışma tekniği.

POMODORO TEKNİĞİ İLE TANIŞIN.Gerçekten işe yarayan bir verimli çalışma tekniği.


    29.04.2020


    Zaman yönetimi, içinde bulunulan sektör fark etmeksizin, iş hayatının en önemli becerilerinden biri. İş için ayrılan süreyi maksimum düzeyde verimli geçirebilmek, gün içinde yapılması gerekenleri belli bir düzene oturtmak, plan yaparak ilerlemek, organize olmak, yüksek performans ve hedef odaklılık; tüm bunlar zamanı etkin bir şekilde kullanabilmekten geçiyor. Özellikle de çalışma hayatlarımızın hızlı temposuna evlerimizde devam ettiğimiz bugünlerde, zamanı doğru şekilde kullanmak çok daha büyük önem taşıyor. Aranızda, evden çalışmalar başladığından beri hiç azalmayan iş yüküne sahip olan ve bununla başa çıkmayı öğrenmek isteyenler olduğuna eminiz. İşte bu noktada, sizleri gerçekten işinize yarayacak Pomodoro tekniği ile tanıştırmak istiyoruz.

     

    Devamı

    POMODORO TEKNİĞİNE GİRİŞ.

    Pomodoro Tekniği ile Zaman Yönetimi | BMW Joy Blog

    Pomodoro tekniği, İtalyan yazılım tasarımcısı Francesco Cirillo tarafından, 1980’li yılların sonlarına doğru geliştirilmiş bir verimli çalışma tekniği. İtalyanca’da “domates” anlamına gelen adını, o yıllarda özellikle İtalya mutfaklarının vazgeçilmez parçalarından biri olan domates şeklindeki zamanlayıcılardan alıyor. Temel olarak, tamamlanması gereken görevleri bir oturuşta yapmaya yeltenmek yerine; onları alt görevlere ayırıp daha kısa sürelerde ancak daha fazla odaklanarak tamamlamayı kapsayan teknik, aynı zamanda her alt görev arasında kısa molalar vermeyi de destekliyor. Peki, tam olarak nasıl uygulanıyor?

    Pomodoro Tekniği ile Zaman Yönetimi | BMW Joy Blog

    POMODORO TEKNİĞİ NASIL UYGULANIR?
    Öncelikle, Pomodoro tekniğinde her görevin bölündüğü kısa çalışma aralıkları “Pomodoro” olarak adlandırılıyor ve tekniği uygulamak için ilk olarak, yapılacak esas görevi alt görevlere; yani temel hedefe giden yolda atılması gereken küçük adımlara ayırmak gerekiyor. Her bir alt hedef üzerinde çalışılacak süre ise, bu tekniğe göre 25 dakika olmalı. Evet, ilk bakışta çok uzun bir süre gibi görünmüyor olabilir ancak başka hiçbir şeyle ilgilenmeden, yalnızca üzerinde olduğunuz işe odaklanarak geçirdiğiniz 25 dakika, size saatler kazandırabiliyor. Tabii bu, her alt görev 25 dakika sürmeli anlamına gelmiyor; siz tamamlanması gereken işlerinizin yoğunluğuna ve kapsamına göre, bu sürenin içine hangi görevleri dahil edeceğinizi ve hangilerini diğer periyoda bırakacağınızı ihtiyacınıza göre planlayabilirsiniz. Burada önemli olan nokta, tek bir hedefi alt hedeflere bölerek, onu daha kolay tamamlanabilir hale getirmek ve zamanı en verimli şekilde değerlendirmek.

    25 dakika dolduktan sonra, ister alt hedefe ulaşılmış olsun, ister olmasın; mutlaka 5 dakika mola veriliyor. Bu molayı verirken dikkat edilmesi gerekense, mola sırasında iş dışındaki aktivitelerle ilgilenmek. Hava alabilir, ilginizi çeken bir konuda kısa bir makale okuyabilir, kahve içebilir veya sizi rahatlatacak kısa bir nefes egzersizi yapabilirsiniz; önemli olan, 5 dakikalığına da olsa zihninizi boşaltmak. Pomodoro tekniğinin uzun vadeli faydalarını 7-20 günlük düzenli bir uygulama sonrasında gösterdiğini göz önünde bulundurduğumuzda, bu kısa molaların anda kalma becerinizi geliştireceğini de söyleyebiliriz. Çalışma aralığınızda göreve odaklanarak iş yapmak, mola zamanı geldiğindeyse işle ilgili tüm düşünceleri bilinçli olarak zihninizden uzaklaştırmak, aslında çok güçlü bir mindfulness pratiği. Dolayısıyla temel olarak Pomodoro tekniğinin, çalışma aralıkları ve kısa molaları kapsayan bu döngü üzerine kurulu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak üstünde durulması gereken bir nokta daha var, o da her dört Pomodoro’nun tamamlanmasının ardından verilen 15-20 dakikalık uzun mola. Bu uzun molalarda da, yine iş dışı aktivitelere yönelerek keyifli zaman geçirmeniz, ilerleyen aralıklarda sergileyeceğiniz performansların kalitesi açısından önem taşıyor.

    Devamı
    Pomodoro Tekniği ile Zaman Yönetimi | BMW Joy Blog

    ODAKLANMA VE MOTİVASYON.
    Pomodoro tekniğinin en belirgin faydası, kısa sürede çok daha verimli çalışarak yüksek performansa ulaşmayı sağlaması. Bunu mümkün kılansa, Illinois Üniversitesi’nin 2011’de Cognition adlı çok ses getiren araştırmasının da desteklediği üzere, çalışma zamanları arasında verilen kısa molalar. Araştırma, söz konusu sık ama kısa molaların zihni sürekli olarak taze tuttuğunu ve bunun odaklanmayı artırdığını gösteriyor. Gelişen odaklanma becerisinin ise, uzun vadede dikkat süresini bile uzatabildiği söyleniyor.

    Devamı
    " Kısa aralar vererek odaklı çalışmak motivasyonu artırıyor. İşin planladığınız zamanda tamamlanması ve molalar da ödül hissini tetiklediği gibi, stresi de azaltıyor. "

    Tüm bunların, üretkenliği ve yaratıcılığı tetiklemesi de tabii ki kaçınılmaz. Kısa süre boyunca, tam odaklanmayla çalışmak ve sonrasında verilen kısa aralar kişinin motivasyonunu artırdığı gibi, üzerinde çalıştığı işe kendinden birtakım şeyler katma dürtüsünü de olumlu yönde etkiliyor. Bu da bizi, Pomodoro tekniğinin psikolojiye olan olumlu katkılarına götürüyor. Bu tekniği uygulayarak çalışan kişi; hedefine ulaşmak için hangi adımları atması gerektiğini bileceği, dolayısıyla yapılması gereken işlerin arasında kaybolmayacağı ve gün içinde kendini kısa molalarla ödüllendireceği için daha mutlu hissederek çalışıyor, stres seviyesi azalıyor. Bir yandan tamamladığı her alt görev için ayrı bir tatmin duygusu hissederken, bir yandan da kendine kısa da olsa zaman ayırabiliyor olmanın mutluluğunu taşıyor. Bu zamanı kendine ayırabileceğini bilmek, kişinin iş sırasında oyalanmasının veya daha çalışmaya bile başlamadan kendi kendine erteleme planları yapma ihtimalinin önüne geçiyor. İşleriyle adım adım ilgilenen kişi, böylece daha az zihinsel yorgunluk hissederken; aynı zamanda bir çalışma rutini oluşturmanın güven duygusunu deneyimliyor.

    Devamı
    Pomodoro Tekniği ile Zaman Yönetimi | BMW Joy Blog

    Pomodoro tekniği, dikkat dağıtıcılardan bilinçli olarak uzaklaşma konusunda da etkili ve bunda, kişiyi hiçbir şeyden mahrum bırakmayan doğası büyük rol oynuyor. Bir düşünün, gün boyu kendinize beş dakika bile ayıramadan çalışmanız gerektiğini bilseniz, o işi yaparken istekli, hevesli ve üretken olmak pek mümkün olmayacaktır. Oysa Pomodoro tekniğinde hiçbir sınırlama yok: Sizden sadece işinize odaklanacağınız zamanda tam bir konsantrasyonla orada olmanız ve sonrasında zihninizi boşaltmak için kendinize kaliteli zaman ayırmanız bekleniyor. Yani görevinizi tamamladıktan sonra, kısa da olsa keyifli bir şekilde değerlendirebileceğiniz bir molanın sizi beklediğini biliyorsunuz. Hiçbir şeyden mahrum kalmış gibi hissetmediğiniz için, çalışma aralığınızda kendinizi yüzde yüz yaptığınız işe adayabiliyorsunuz; sosyal medyada zaman geçirmek, telefonunuza gelen mesaja göz atmak ve dikkatinizi dağıtabilecek daha pek çok şey aklınıza bile gelmiyor.

    Pomodoro Tekniği ile Zaman Yönetimi | BMW Joy Blog

    BİREYSEL PERFORMANSIN ANALİZİ.
    Pomodoro tekniği, aynı zamanda sizi, çalışma hayatındaki gerçek siz ile tanıştıran bir teknik. Bu tekniği uygulamaya başlamadan öncesine kadar, elbette çalışma şeklinizle ilgili fikirler edinmişsinizdir. Ancak Pomodoro tekniğiyle birlikte, iş konusundaki güçlü ve zayıf yönlerinizle yakından tanışıyorsunuz. Çalışırken dikkatinizi neler dağıtıyor? Mola verdiğinizde ne gibi aktivitelerle uğraşmak ruhunuzu besliyor? Alt görevleri tamamlamak size ne hissettiriyor? Tüm bu sorulara cevap bularak, aslında daha önce keşfetmediğiniz yönlerinizle tanışıyorsunuz.

    Tekniği uygulamaya devam ettikçe, her görevi ne kadar sürede tamamladığınızla ilgili fikir ediniyorsunuz. Bu da ilerleyen zamanlarda, tamamlamanız gereken işlere aşağı yukarı ne kadarlık bir zaman veya “kaç Pomodoro” ayırmanız gerektiği hakkında size ipucu veriyor. Bu takibi yapma alışkanlığını hızlıca edinmek isterseniz, tekniği uygulamaya başlamanızdan itibaren tamamladığınız her alt görevin yanına görevin içeriğini not edebilirsiniz. Aynı şekilde, kendinize verdiğiniz sürede tamamlayamadığınız hedefleri, bölündüğünüz anları ve çalışma şeklinizi etkileyen tüm unsurların kaydını tutmak bu becerinizi hızla geliştirmenizde etkili bir rol oynayabilir.

    Devamı

    BİR UYGULAMA VE BİR KİTAP ÖNERİSİ.

    Pomodoro Tekniği ile Zaman Yönetimi | BMW Joy Blog

    Son olarak, Pomodoro tekniğini uygularken yararlanabileceğinizi düşündüğümüz Focus Keeper Pomodoro uygulamasından söz etmek istiyoruz. Çalışma aralıklarınızın ve kısa molalarınızın uzunluklarını kolayca belirleyebileceğiniz, alt görevlerinizin kaydını tutabileceğiniz ve tamamladıklarınızı işaretleyebileceğiniz, aynı zamanda da zamanlayıcı olarak kullanabileceğiniz bu uygulamayla Pomodoro tekniğini rahatlıkla uygulayabileceğinizi göreceksiniz. Eğer Pomodoro tekniğini, yaratıcısının ağzından daha detaylı olarak dinlemek isterseniz, size Francesco Cirillo’nun kaleme aldığı The Pomodoro Technique adlı kitaba okuma listenizde yer vermenizi öneriyoruz.

    Unutmayın, Pomodoro tekniği üretkenliği ve yaratıcılığı destekleyen bir teknik. Dolayısıyla tekniğin kurallarına harfiyen bağlı kalmak zorunda hissetmeyin. Herkesin çalışma şekli ve verim aldığı yollar farklı olduğundan, tekniği uygularken kendi ihtiyaçlarınıza bağlı olarak küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin, 25 dakika dolup da çalışma süreniz bittiğinde ve zamanlayıcınız çaldığında, eğer kendinizi çalıştığınız konunun derinliklerine dalmış halde bulursanız, zamanlayıcıyı durdurup üretmeye devam edebilirsiniz.

    Pomodoro tekniğini kısaca incelediğimiz bu yazının, hiç bitmeyecek gibi görünen iş yükünüze farklı bir perspektiften bakmanızı sağladığını umuyoruz. Sağlıkla kalın!

    Devamı

    İLGİLİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR:

    Zamanı Nasıl Algılarız? | BMW Joy Blog

    DURMAYAN, GEÇMEYEN, HİÇ YETMEYEN...

    Evde Kaliteli Zaman Geçirmek. | BMW Joy Blog

    EVDEKİ ZAMANI İYİ KULLANMAK İÇİN ÖNERİLER.