Çerezleri kullanmamız için izninizi yönetme aracımız geçici olarak çevrimdışı. Bu nedenle, çerez kullanımına izin vermenizi gerektiren bazı işlevler eksik olabilir.
BMW’NİN İKİ EFSANESİYLE
ZAMANDA YOLCULUK.
Şef Nenad Mlinarevic ve otel işletmecisi Daniel Mani, meşhur Furka Geçidi’ndeki gezilerinde Yeni BMW 8 Serisi Gran Coupé ve 30 yıllık atası E31 ile zamanda bir yolculuk yapıyorlar.
27.08.2020
İsviçre Alplerinin zirvesindeki Furka Geçidi’nde saat sabah 7. Etrafta çıt yok. Duyulan tek ses, Rhône Buzulu’ndaki şelalenin sesi. Keskin virajlar hiç bozulmamış. Karşı yöndeki Grimsel Geçidi’nden gelen rüzgar, etkileyici sis öbeklerini vadinin derinlerine doğru itiyor. Doğa, yazımıza konu olacak zamanlar arası buluşmaya zemin hazırlamak için sunabileceğinin gerçekten en iyisini sunmuş.
100 yılı aşkın süredir Furka Geçidi lüks seyahatler için popüler bir destinasyon olma özelliğini koruyor. Önceleri bu yollarda posta arabaları varmış, sonra da otomobiller... E31 gövde kodlu BMW 8 Serisi 1980’ler ve 1990’larda zamanının en gelişmiş lüks otomobiliydi. Peki olağanüstü bir şeyin cazibesini geleceğe nasıl aktarırsınız? İlk BMW 8 Serisi’nden bu yana özel olma anlayışı nasıl değişti? Modern lüksün iki uzmanını özel bir röportaja davet ettik ve onları, ana vatanları olan İsviçre’nin harika doğa manzaralarına sahip ünlü dağ yollarında ipuçları aramaya gönderdik.
Bir zamanlar Furka Pass Hotel Belvedere’nin misafirlerinin posta arabalarından inip İsviçre buzullarına ayak bastıkları yerde şimdi Yeni BMW M850i xDrive Gran Coupé ve 1989 yılına ait atası E31 duruyor. Nenad Mlinarevic ve Daniel Mani otomobillerinden iniyorlar ve sessizce etraflarına bakıyorlar. Anavatanları onları bir kez daha büyülemiş gibi.
NENAD MLINAREVIC
İsviçre’de 2016’nın Şefi seçilen Nenad Mlinarevic, Lucerne Gölü kenarında bulunan Vitznau şehrindeki “focus” restoranında yaptığı yemeklerle genç yaşta iki Michelin yıldızının sahibi oluyor. Ancak daha sonra cesur ve sıra dışı bir karar alarak ödüllerinden vazgeçiyor. Mlinarevic iyi yemek sunarak daha fazla insanı mutlu etmek için herkese hitap eden bir restoran istemiş hep. Sonra arkadaşlarıyla birlikte Zürih’te “Bauernschänke”ye yeniden hayat vermişler. Almanya Baden-Baden’deki ayrıcalıklı “Brenner’s Park Hotel” de “Fritz & Felix” gibi restoranlara yönelik yemek konseptleri geliştiriyorlar.
İsviçre’nin bir numaralı şefinin başarısının kaynağı olan cesareti ve meydan okuyam yaratıcılığı klasik gurme mutfağının tüm kurallarını yıkıyor.
DANIEL MANI
Kaçımız Alpler’in en güzel geçitlerinden birinde çalışma şansına sahip? Otel işletmecisi Daniel Mani, iki ortağıyla birlikte İsviçre’deki modern gezginler için benzersiz wellness merkezleri tasarlıyor. Thun’daki şehir oteli “Spedition”, dünyanın en güzel iç tasarımı olarak geçen yılın UNESCO Prix Versailles ödülünü aldı. Furka Geçidi üzerinde uzmanlarımızın eski ve yeni nesil BMW 8 Serisi ile yapacakları yolculuk da Mani’nin tasarım oteli The Hide Hotel Flims’e ev sahipliği yapan Flims kasabasına ve turun bitiş çizgisine uzanıyor.
Furka Geçidi’nde tarihi buluşma: Önde G16 kodlu BMW 8 Serisi Gran Coupé’yi ve arkada da atası E31’i görüyoruz.
‘BU GEÇİT EVİMİZ GİBİ’
Zamanın içinde iki otomobilli yolculuk Gletsch’de başlıyor. Furka Geçidi, Valais kantonundaki bu küçük köyü Üri kantonundaki Andermatt’a bağlıyor. Yolun ilk kısmını orijinal 8 Serisi ile tamamlamak isteyen Daniel Mani için bu, alışıldık bir manzara. Çocukken ailesi dağları geçmek için bu yolu kullanırmış ve bugün de Thun ve Flims’te işletmekte olduğu oteller arasında gidip gelmek için sıklıkla dağ yollarını kullanıyor. “Furka Geçidi ve Grimsel Geçidi’ndeki yolculuklarımız birer ritüeldi. Ehliyetimi alır almaz doğruca Furka Geçidi’nden geçtim.” diyor. Nenad Mlinarevic de dağlık bölgelere aşina. “Buraları bizim evimiz. Özellikle Julier Geçidi üzerinden yolculuk yapmayı çok seviyorum.” Geçitten keyif almanın anahtarı konfor ve iyi yol tutuşu. Ancak daha da önemlisi güvenlik ve virajlardan çıkarken çabuk hızlanabilmek. BMW 8 Serisi’nin her iki nesli de tüm bunları yapabiliyor.
Sürüş keyfi ve yüksek kalite. Tıpkı geçmişte olduğu gibi, yeni nesil BMW 8 Serisi’nde de sürüş keyfi modern lüksle buluşuyor.
LÜKS, BİR ÇOK DETAYDAN OLUŞUR.
Her şey zamanla değişir. Lüks otomobil algısı geliştikçe, lüks seyahat anlayışı da değişti. Hotel Belvédère, 1882 yılında inşasının ve dağ geçitlerinde turizmin başlamasının ardından asaleti ve öncü ruhu temsil etti. Ancak zaman içerisinde şansı tersine döndü; uzun yıllardır kapalı durumda. Bu tutkulu ve ikonik bina artık yalnızca bir anıt. Ama çekiciliğini hala koruyor. Yarım saat sonra her iki otomobil de otelin önüne ulaşıyor. Sürücü değişikliği zamanı.
Daniel Mani Yeni BMW 8 Serisi Gran Coupé’nin sürücü koltuğundaki yerini alıyor. Perfore koltukların dikişlerine dokunuyor ve Mlinarevic’e doğru bakıyor. “Dokusu hoşuma gitti. Mesela şu an Swarovski kristali vitesi tutmak, hoparlörlere dokunmak istedim (➜ Otomobil hoparlörlerini test etmek için en iyi 6 şarkı). Şu frezelenmiş metalin dokusu nasıldır? Ya da ön konsoldaki derinin… İster bir otel odası olsun ister bir otomobil, çok sayıdaki küçük ayrıntı bir bütün oluşturuyorsa, işte bu benim için mükemmel tasarımdır.”
Daniel Mani“Bir otomobilin tasarımıyla bir otel odasının tasarımının ortak yönleri var. En kritik olan, çok sayıdaki küçük ve birbirinden bağımsız ayrıntının bir araya geldiklerinde bir bütünü oluşturması.”
BEKLENTİLERİN ÖTESİNE GEÇMEK.
Geçmişte lüks, yüksek kaliteli ürünler ve pahalı şeylerle ilişkiliyken bugün bir yolculuk veya birinci sınıf kalitede bir yemek gibi deneyimler yüksek statü ifade ediyor. Daniel Mani “Lüks, gösterişli olmak zorunda değil.” Otellerdeki oda hizmetçilerinin veya asansör operatörlerinin misafirlere hizmet ettiği ancak onlarla konuşmalarının yasak olduğu günler geride kaldı. “Lüks, mesafeyi azaltmak. İnsanlara yaklaşmak. Kişilik sahibi bir ev sahibi olmak belki de...” Nenad Mlinarevic de onaylıyor: “Bu doğru. İster tabakta olsun ister resepsiyonda, kişilik en önemli malzeme.”
20. yüzyılın başlarında lüks oteller için lüks neydi, insanları nasıl cezbedebiliyorlardı? Elektrikli asansörler, misafirleri odalarından personele bağlayan konuşma tüpleri gibi o dönem için aşırı konfor anlamına gelen öğelerle… Bugünse konuklar iç mekan aydınlatmasını kontrol edebiliyor, tabletlerinden perdeleri çekebiliyor veya suit odalarındaki özel spa’larında dinlenebiliyor. Daniel Mani “Lüks otellerde kalan misafirler sizden konfor bekler, doğru ürünü bekler.” diyor, “Bunun ötesine sunabileceğimiz tek şey insan dokunuşudur. O an mekanda şahsen bulunan bir ev sahibi, size ilgi gösterilmesi... Böylece hizmet, beklentilerin ötesine geçiyor.”
İTİCİ BİR GÜÇ OLARAK: ÖZGÜRLÜK.
Dağ eteklerinin arasındaki tarihi Furka Cogwheel Buharlı Demiryolu tıpkı altın çağında olduğu gibi dişli raylar üzerinden kilometreleri birer birer aşarak ilerliyor. Aşağı yukarı 100 metre ilerideki Yeni BMW 8 Gran Coupé, arkasında atası E31 ile birlikte virajdan süzülüyor. Özellikle V12 motoru 1980’li ve 1990’lı yıllarda nelerin mümkün olduğunun öncüsü ve çarpıcı bir gösterimiydi.
Nenad Mlinarevic için yenilik temel bir unsur. Ancak lüks her şeyi yeniden keşfetmek anlamına gelmiyor. Yalnızca tutkuyla uygulanması gerekiyor. Mlinarevic şöyle diyor: “Halihazırda var olan bir şeye yorumunuzu katmanız çok daha etkili.” Baştan aşağı siyah giyinmiş 38 yaşındaki Mlinarevic’in upuzun bir boyu, dövmeleri ve üç günlük bir sakalı var. Her cümlesini biraz espriyle çeşnilendiriyor. Yeni nesil gurmeler samimi ve yenilikçi.
Nerden bakarsanız bakın çarpıcı. Yeni BMW 8 Serisi’ni dağ yollarının keskin virajlarında kullanmak, yavaşlamak ve hızlanmak arasında geçiyor.
Michelin yıldızlı şef, felsefesini mutluluk verici klasik yemeklere yeni bir dokunuş olarak adlandırıyor. Örneğin efsanevi şef Auguste Escoffier’in 1927 yılında kendi adını verdiği bir tarifini, Mlinarevic kendi restoranı “Tatar” için yeniden yorumladı hem de vegan varyasyonları da dahil. “Yemeği pişirmeyi tamamladıktan sonra eline cımbızı alıp yemeğin etrafında on dakika daha geçiren şeflerden değilim. Yemeklerimin basit ama eğlenceli olmasını hedefliyorum. Yemeklerin arkasındaki çabayı göremezsiniz. Tadını almanız gerekir.”
Yetenekli işletmeci Daniel Mani de ona katılıyor. Şefe göre, artık insanlar ister büyük bir şehirde ister İsviçre Alpleri’ndeki bir otelde olsun, hoş bir akşam yemeğinin gittikçe daha pahalı, daha özel ve daha olağanüstü bir hal aldığını düşünüyorlar. Akıllı telefonundan Mlinarevic’e bir resim gösteriyor. “Kısa bir süre önce otelimde ailesinden milyarlar miras kalan bir kadına yemek yaptım. Köfte ve patatesli krep gibi oldukça basit bir yemek seçtim. Yemeğini bitirdikten sonra heyecanla mutfağa geldi ve uzun zamandır bu kadar iyi bir yemek yemediğini söyledi. En iyi malzemelerle basit yemekler yapmak bana göre yeni lüks.”
Tasarım otel “The Hide” Hotel Flims’e varış. Nenad Mlinarevic’in enstantane fotoğrafı. Yıldızlı şef yerinde duramayanlardan, kendini hep yeniden keşfetmeyi seviyor. Bıçak seti ve dizüstü bilgisayarı yanında olsun yeter.
Yeni BMW 8 Serisi Gran Coupé gibi modern lüks otomobiller, sürücünün ihtiyaçlarına göre tasarlanır. Nenad Mlinarevic’in hoşuna giden keyif gezileri de tamamen kişiye özel ve Mlinarevic yüksek viteslere çıkmayı seviyor. “Fritz & Felix” restoranının mutfak konsepti için özel bir fikir gelmiş aklına. Restoranın odak noktası, İspanya La Coruña’da özel olarak üretilen 3,1 tonluk (2,8 metrik ton) dökme demir özel yapım bir ızgara. Bu fiyata orta sınıf bir otomobil satın alınabilir. Bu da hem Mlinarevic hem de Mani açısından modern lüksü ifade ediyor; tabaktaki yemeğin yanı sıra ortam, ‘sanat eseri’ mutfak deneyimi, iç mekan tasarımı ve elbette hizmet.
İki sürücümüz için menüde sırada Andermatt’tan Disentis’e giden Oberalp Geçidi’nin 24 keskin virajı var; keyifli bir sürüş için mükemmel hazırlanmış bir yemek. Her virajın arkasında yeni bir panoramik zarafet bekliyor. Kısa bir süre sonra, iki BMW 8 Serisi otomobil zaman içerisinde yapılan bu İsviçre turunun bitiş çizgisinde 2018 yılının sonlarında açılan The Hide Hotel Flims’te park ediyor.
Nenad Mlinarevic için mutfaktaki modern lüks artık havyar, ıstakoz ve kaz ciğeriyle sınırlı değil. “Bence lüks aynı zamanda nadir olan şeyleri de ifade ediyor. Örneğin mutfağımda Simon Müller yağları kullanıyorum. Bu yağ üreticisi, İsviçre Basel’deki fabrikasında kuşburnu çekirdeği yağı üretiyor. Her yıl yalnızca yaklaşık 2 litre üretiliyor! İşte bu, lüks bir malzeme.” Yağ, yaklaşık 25.000 ABD doları değerindeki bir yağ presiyle üretiliyor. Bundan daha da özel olan şey ise, Mlinarevic’in üreticilerinden birinin ürününü satın alıp alamayacağınıza kendisinin karar vermesi. Mlinarevic durumu şöyle açıklıyor: “Fırıncım yalnızca kendini “Eigenbrötler” (yalnız kurt) diye adlandırmakla kalmıyor. Müşterilerini kendisi seçiyor ve fırınındaki ekmekleri yalnızca sanatını anlayan, takdir eden ve sanatına saygı duyan kişilerle paylaşıyor.”
Michelin yıldızlı şef Nenad Mlinarevic ve otel işletmecisi Daniel Mani sohbet ediyor. Her ikisi de modern lüksün beklentilerin ötesine geçen bir deneyim olduğuna inanıyor.
KİŞİSEL TERCİHLER
Furka Geçidi’ndeki kapalı Belvédère Oteli’nin veya küçük İsviçre kasabası Andermatt’ı lüks turizm haritasına yerleştiren beş yıldızlı resort Chedi Andermatt’ın aksine The Hide Hotel Flims, dışarıdan neredeyse fark edilmiyor. Ve otel kasten böyle tasarlanmış. Otel sahibi Daniel Mani’ye göre lüks basittir, akıllıdır ve tamamen detaylarla ilgilidir. Bir kez daha, fikir İsveçli tasarım stüdyosu Stylt Trampoli AB tarafından iç tasarıma uygulanmış. Karşılığında da Mani ve ortaklarının işlettiği üç İsviçre otelinin tamamı Tasarım Oteller Derneği tarafından kabul edilmiş.
“Büyük bir oturma odası oluşturmak istedik. Çok sayıda mobilya bizim belirttiğimiz şartlara göre özel olarak üretildi.” Takım elbiselerinden sıkılıp arada bir iki gün şort giyebilmeyi isteyen misafirler için düşünülmüş rahat bir estetik sunuluyor. Otel sahibinin kendisi de otelinde hakim olan lüksün, stresten uzak bir havası olduğunu söylüyor. Mani şöyle diyor: “Silikon Vadisi bunu yaptı. Yeni lüks yolculuk, serbest bir şekilde dolaşabileceğiniz otelleri bilinçli bir şekilde seçmek demek. The Hide Hotel Flims’de müşterilerimiz için paha biçilmez olan, onlara verebileceğimiz zaman ve kişisel özen. Hatırlayacağınız deneyimler sunmak önemli.”
“Birinci sınıf bir şef seyahat ederken nelere önem verir?” diye soruyor Mlinarevic’e. “Bana hitap etmeyen bir mobilya mağazasında veya bir barok sarayda geziyormuş gibi hissetmek istemem öncelikle,” diyor Mlinarevic. “Çok fazla alana ve iyi bir tasarımı olan otelleri severim. “The Hide” gibi arkadaşlarımla olduğumu hissettiren oteller... Arkadaşlarımın kocaman evleri varmış gibi hissettiriyor. Buraya bir ara kendime ait bir hafta sonu için tekrar gelmeyi çok isterim.”
HER ŞEYİN EN İYİSİ VE EN BASİTİ.
Güneşli terasın kapısını açarken Mani, “Burası en sevdiğim yerlerden biri,” diyor. Mlinarevic gözlerini hemen dış mekan koltuklarına çeviriyor. İspanyol tasarımcının etiketini taşıyan mobilyayı anında tanıyor. “Uzun süre bundan kendim için satın almayı istemiştim. Çok güzel!”
Nenad Mlinarevic ve Daniel Mani ayrıntılar hakkında konuştuklarında, gözlerinde adanmışlığın devir sayacını görebiliyorsunuz; konu ister patateslerin hazırlanması, ister yeni bir restoran veya otelin geliştirilmesi olsun fark etmiyor. Mlinarevic bunu şöyle açıklıyor: “Mümkün olanın en iyisi, gerekenin en basiti. Bir restoran, otel veya lüks otomobil tasarlarken, her şeyi ilk seferde doğru yapmak istersiniz.”
Ustalık, mükemmellik ve eğlence: Yeni BMW 8 Serisi Gran Coupé, Nenad Mlinarevic’in mutfağındaki felsefeyi ve tasarım otelin konseptini yansıtıyor.
DEĞERLİ ANILAR BİRİKTİRMEK
Nenad Mlinarevic ve Daniel Mani otel lobisinden avluya bakıyor. Güneşin son ışıkları yeni ve önceki nesil BMW 8 Serisi’nin üzerine vuruyor. Sıradaki yolculuk nereye? Başka bir manzaralı yol mu? “Avustralya boyunca bir karayolu yolculuğu yapmak istiyorum. Tam bir ay boyunca. Zaman benim lüksüm,” diye açıklıyor Mlinarevic. Mani için Tierra del Fuego çekici geliyor. “Uzun zamandır bunun hayalini kuruyorum. Bu bakir ve çorak topraklar. Yağmur, güneş, deniz, ıssız yollar ve direksiyon arkasında yalnız başıma ben.” Ellerini Yeni BMW 8 Serisi Gran Coupé’nin hatları üzerinde gezdiriyor. “Elbette, bu otomobili yanımda götürmeyi isterdim. Ama şimdi, anı olarak saklama lüksüm var. Çünkü, yolculuk anlarla ölçülür, kilometrelerle değil.”
‘BU GEÇİT EVİMİZ GİBİ’
Zamanın içinde iki otomobilli yolculuk Gletsch’de başlıyor. Furka Geçidi, Valais kantonundaki bu küçük köyü Üri kantonundaki Andermatt’a bağlıyor. Yolun ilk kısmını orijinal 8 Serisi ile tamamlamak isteyen Daniel Mani için bu, alışıldık bir manzara. Çocukken ailesi dağları geçmek için bu yolu kullanırmış ve bugün de Thun ve Flims’te işletmekte olduğu oteller arasında gidip gelmek için sıklıkla dağ yollarını kullanıyor. “Furka Geçidi ve Grimsel Geçidi’ndeki yolculuklarımız birer ritüeldi. Ehliyetimi alır almaz doğruca Furka Geçidi’nden geçtim.” diyor. Nenad Mlinarevic de dağlık bölgelere aşina. “Buraları bizim evimiz. Özellikle Julier Geçidi üzerinden yolculuk yapmayı çok seviyorum.” Geçitten keyif almanın anahtarı konfor ve iyi yol tutuşu. Ancak daha da önemlisi güvenlik ve virajlardan çıkarken çabuk hızlanabilmek. BMW 8 Serisi’nin her iki nesli de tüm bunları yapabiliyor.
LÜKS, BİR ÇOK DETAYDAN OLUŞUR.
Her şey zamanla değişir. Lüks otomobil algısı geliştikçe, lüks seyahat anlayışı da değişti. Hotel Belvédère, 1882 yılında inşasının ve dağ geçitlerinde turizmin başlamasının ardından asaleti ve öncü ruhu temsil etti. Ancak zaman içerisinde şansı tersine döndü; uzun yıllardır kapalı durumda. Bu tutkulu ve ikonik bina artık yalnızca bir anıt. Ama çekiciliğini hala koruyor. Yarım saat sonra her iki otomobil de otelin önüne ulaşıyor. Sürücü değişikliği zamanı.
Daniel Mani Yeni BMW 8 Serisi Gran Coupé’nin sürücü koltuğundaki yerini alıyor. Perfore koltukların dikişlerine dokunuyor ve Mlinarevic’e doğru bakıyor. “Dokusu hoşuma gitti. Mesela şu an Swarovski kristali vitesi tutmak, hoparlörlere dokunmak istedim (➜ Otomobil hoparlörlerini test etmek için en iyi 6 şarkı). Şu frezelenmiş metalin dokusu nasıldır? Ya da ön konsoldaki derinin… İster bir otel odası olsun ister bir otomobil, çok sayıdaki küçük ayrıntı bir bütün oluşturuyorsa, işte bu benim için mükemmel tasarımdır.”
Daniel Mani“Bir otomobilin tasarımıyla bir otel odasının tasarımının ortak yönleri var. En kritik olan, çok sayıdaki küçük ve birbirinden bağımsız ayrıntının bir araya geldiklerinde bir bütünü oluşturması.”
BEKLENTİLERİN ÖTESİNE GEÇMEK.
Geçmişte lüks, yüksek kaliteli ürünler ve pahalı şeylerle ilişkiliyken bugün bir yolculuk veya birinci sınıf kalitede bir yemek gibi deneyimler yüksek statü ifade ediyor. Daniel Mani “Lüks, gösterişli olmak zorunda değil.” Otellerdeki oda hizmetçilerinin veya asansör operatörlerinin misafirlere hizmet ettiği ancak onlarla konuşmalarının yasak olduğu günler geride kaldı. “Lüks, mesafeyi azaltmak. İnsanlara yaklaşmak. Kişilik sahibi bir ev sahibi olmak belki de...” Nenad Mlinarevic de onaylıyor: “Bu doğru. İster tabakta olsun ister resepsiyonda, kişilik en önemli malzeme.”
20. yüzyılın başlarında lüks oteller için lüks neydi, insanları nasıl cezbedebiliyorlardı? Elektrikli asansörler, misafirleri odalarından personele bağlayan konuşma tüpleri gibi o dönem için aşırı konfor anlamına gelen öğelerle… Bugünse konuklar iç mekan aydınlatmasını kontrol edebiliyor, tabletlerinden perdeleri çekebiliyor veya suit odalarındaki özel spa’larında dinlenebiliyor. Daniel Mani “Lüks otellerde kalan misafirler sizden konfor bekler, doğru ürünü bekler.” diyor, “Bunun ötesine sunabileceğimiz tek şey insan dokunuşudur. O an mekanda şahsen bulunan bir ev sahibi, size ilgi gösterilmesi... Böylece hizmet, beklentilerin ötesine geçiyor.”
İTİCİ BİR GÜÇ OLARAK: ÖZGÜRLÜK.
Dağ eteklerinin arasındaki tarihi Furka Cogwheel Buharlı Demiryolu tıpkı altın çağında olduğu gibi dişli raylar üzerinden kilometreleri birer birer aşarak ilerliyor. Aşağı yukarı 100 metre ilerideki Yeni BMW 8 Gran Coupé, arkasında atası E31 ile birlikte virajdan süzülüyor. Özellikle V12 motoru 1980’li ve 1990’lı yıllarda nelerin mümkün olduğunun öncüsü ve çarpıcı bir gösterimiydi.
Nenad Mlinarevic için yenilik temel bir unsur. Ancak lüks her şeyi yeniden keşfetmek anlamına gelmiyor. Yalnızca tutkuyla uygulanması gerekiyor. Mlinarevic şöyle diyor: “Halihazırda var olan bir şeye yorumunuzu katmanız çok daha etkili.” Baştan aşağı siyah giyinmiş 38 yaşındaki Mlinarevic’in upuzun bir boyu, dövmeleri ve üç günlük bir sakalı var. Her cümlesini biraz espriyle çeşnilendiriyor. Yeni nesil gurmeler samimi ve yenilikçi.
Michelin yıldızlı şef, felsefesini mutluluk verici klasik yemeklere yeni bir dokunuş olarak adlandırıyor. Örneğin efsanevi şef Auguste Escoffier’in 1927 yılında kendi adını verdiği bir tarifini, Mlinarevic kendi restoranı “Tatar” için yeniden yorumladı hem de vegan varyasyonları da dahil. “Yemeği pişirmeyi tamamladıktan sonra eline cımbızı alıp yemeğin etrafında on dakika daha geçiren şeflerden değilim. Yemeklerimin basit ama eğlenceli olmasını hedefliyorum. Yemeklerin arkasındaki çabayı göremezsiniz. Tadını almanız gerekir.”
Yetenekli işletmeci Daniel Mani de ona katılıyor. Şefe göre, artık insanlar ister büyük bir şehirde ister İsviçre Alpleri’ndeki bir otelde olsun, hoş bir akşam yemeğinin gittikçe daha pahalı, daha özel ve daha olağanüstü bir hal aldığını düşünüyorlar. Akıllı telefonundan Mlinarevic’e bir resim gösteriyor. “Kısa bir süre önce otelimde ailesinden milyarlar miras kalan bir kadına yemek yaptım. Köfte ve patatesli krep gibi oldukça basit bir yemek seçtim. Yemeğini bitirdikten sonra heyecanla mutfağa geldi ve uzun zamandır bu kadar iyi bir yemek yemediğini söyledi. En iyi malzemelerle basit yemekler yapmak bana göre yeni lüks.”
Yeni BMW 8 Serisi Gran Coupé gibi modern lüks otomobiller, sürücünün ihtiyaçlarına göre tasarlanır. Nenad Mlinarevic’in hoşuna giden keyif gezileri de tamamen kişiye özel ve Mlinarevic yüksek viteslere çıkmayı seviyor. “Fritz & Felix” restoranının mutfak konsepti için özel bir fikir gelmiş aklına. Restoranın odak noktası, İspanya La Coruña’da özel olarak üretilen 3,1 tonluk (2,8 metrik ton) dökme demir özel yapım bir ızgara. Bu fiyata orta sınıf bir otomobil satın alınabilir. Bu da hem Mlinarevic hem de Mani açısından modern lüksü ifade ediyor; tabaktaki yemeğin yanı sıra ortam, ‘sanat eseri’ mutfak deneyimi, iç mekan tasarımı ve elbette hizmet.
İki sürücümüz için menüde sırada Andermatt’tan Disentis’e giden Oberalp Geçidi’nin 24 keskin virajı var; keyifli bir sürüş için mükemmel hazırlanmış bir yemek. Her virajın arkasında yeni bir panoramik zarafet bekliyor. Kısa bir süre sonra, iki BMW 8 Serisi otomobil zaman içerisinde yapılan bu İsviçre turunun bitiş çizgisinde 2018 yılının sonlarında açılan The Hide Hotel Flims’te park ediyor.
Nenad Mlinarevic için mutfaktaki modern lüks artık havyar, ıstakoz ve kaz ciğeriyle sınırlı değil. “Bence lüks aynı zamanda nadir olan şeyleri de ifade ediyor. Örneğin mutfağımda Simon Müller yağları kullanıyorum. Bu yağ üreticisi, İsviçre Basel’deki fabrikasında kuşburnu çekirdeği yağı üretiyor. Her yıl yalnızca yaklaşık 2 litre üretiliyor! İşte bu, lüks bir malzeme.” Yağ, yaklaşık 25.000 ABD doları değerindeki bir yağ presiyle üretiliyor. Bundan daha da özel olan şey ise, Mlinarevic’in üreticilerinden birinin ürününü satın alıp alamayacağınıza kendisinin karar vermesi. Mlinarevic durumu şöyle açıklıyor: “Fırıncım yalnızca kendini “Eigenbrötler” (yalnız kurt) diye adlandırmakla kalmıyor. Müşterilerini kendisi seçiyor ve fırınındaki ekmekleri yalnızca sanatını anlayan, takdir eden ve sanatına saygı duyan kişilerle paylaşıyor.”
KİŞİSEL TERCİHLER
Furka Geçidi’ndeki kapalı Belvédère Oteli’nin veya küçük İsviçre kasabası Andermatt’ı lüks turizm haritasına yerleştiren beş yıldızlı resort Chedi Andermatt’ın aksine The Hide Hotel Flims, dışarıdan neredeyse fark edilmiyor. Ve otel kasten böyle tasarlanmış. Otel sahibi Daniel Mani’ye göre lüks basittir, akıllıdır ve tamamen detaylarla ilgilidir. Bir kez daha, fikir İsveçli tasarım stüdyosu Stylt Trampoli AB tarafından iç tasarıma uygulanmış. Karşılığında da Mani ve ortaklarının işlettiği üç İsviçre otelinin tamamı Tasarım Oteller Derneği tarafından kabul edilmiş.
“Büyük bir oturma odası oluşturmak istedik. Çok sayıda mobilya bizim belirttiğimiz şartlara göre özel olarak üretildi.” Takım elbiselerinden sıkılıp arada bir iki gün şort giyebilmeyi isteyen misafirler için düşünülmüş rahat bir estetik sunuluyor. Otel sahibinin kendisi de otelinde hakim olan lüksün, stresten uzak bir havası olduğunu söylüyor. Mani şöyle diyor: “Silikon Vadisi bunu yaptı. Yeni lüks yolculuk, serbest bir şekilde dolaşabileceğiniz otelleri bilinçli bir şekilde seçmek demek. The Hide Hotel Flims’de müşterilerimiz için paha biçilmez olan, onlara verebileceğimiz zaman ve kişisel özen. Hatırlayacağınız deneyimler sunmak önemli.”
“Birinci sınıf bir şef seyahat ederken nelere önem verir?” diye soruyor Mlinarevic’e. “Bana hitap etmeyen bir mobilya mağazasında veya bir barok sarayda geziyormuş gibi hissetmek istemem öncelikle,” diyor Mlinarevic. “Çok fazla alana ve iyi bir tasarımı olan otelleri severim. “The Hide” gibi arkadaşlarımla olduğumu hissettiren oteller... Arkadaşlarımın kocaman evleri varmış gibi hissettiriyor. Buraya bir ara kendime ait bir hafta sonu için tekrar gelmeyi çok isterim.”
HER ŞEYİN EN İYİSİ VE EN BASİTİ.
Güneşli terasın kapısını açarken Mani, “Burası en sevdiğim yerlerden biri,” diyor. Mlinarevic gözlerini hemen dış mekan koltuklarına çeviriyor. İspanyol tasarımcının etiketini taşıyan mobilyayı anında tanıyor. “Uzun süre bundan kendim için satın almayı istemiştim. Çok güzel!”
Nenad Mlinarevic ve Daniel Mani ayrıntılar hakkında konuştuklarında, gözlerinde adanmışlığın devir sayacını görebiliyorsunuz; konu ister patateslerin hazırlanması, ister yeni bir restoran veya otelin geliştirilmesi olsun fark etmiyor. Mlinarevic bunu şöyle açıklıyor: “Mümkün olanın en iyisi, gerekenin en basiti. Bir restoran, otel veya lüks otomobil tasarlarken, her şeyi ilk seferde doğru yapmak istersiniz.”
DEĞERLİ ANILAR BİRİKTİRMEK
Nenad Mlinarevic ve Daniel Mani otel lobisinden avluya bakıyor. Güneşin son ışıkları yeni ve önceki nesil BMW 8 Serisi’nin üzerine vuruyor. Sıradaki yolculuk nereye? Başka bir manzaralı yol mu? “Avustralya boyunca bir karayolu yolculuğu yapmak istiyorum. Tam bir ay boyunca. Zaman benim lüksüm,” diye açıklıyor Mlinarevic. Mani için Tierra del Fuego çekici geliyor. “Uzun zamandır bunun hayalini kuruyorum. Bu bakir ve çorak topraklar. Yağmur, güneş, deniz, ıssız yollar ve direksiyon arkasında yalnız başıma ben.” Ellerini Yeni BMW 8 Serisi Gran Coupé’nin hatları üzerinde gezdiriyor. “Elbette, bu otomobili yanımda götürmeyi isterdim. Ama şimdi, anı olarak saklama lüksüm var. Çünkü, yolculuk anlarla ölçülür, kilometrelerle değil.”
*Fotoğraflar: Robert Grischek; Yazan: Markus Löblein. Yazı için kaynak: https://www.bmw.com/en/automotive-life/furka-pass-luxury-time-travel-trip.html