Çerezleri kullanmamız için izninizi yönetme aracımız geçici olarak çevrimdışı. Bu nedenle, çerez kullanımına izin vermenizi gerektiren bazı işlevler eksik olabilir.
ATIKSIZ SEYAHAT DENEYİMLERİ.
Sürdürülebilir yolculuklar ve tatiller için ipuçları.
Büyüleyici manzaralar, farklı lezzetler... Bir seyahat planı yaparken hepimizin içini yeni bir deneyime atılıyor olmanın heyecanı kaplar. Sizce yıllar sonra siz ya da sizden sonraki nesiller, bu muhteşem manzaraları aynı şekilde görebilecek mi? Kültürümüzün parçası olan meşhur yemeklere tadını veren malzemeler saflığını koruyabilecek mi? Bu konuda bir şeyler yapabilmek için ilk adımı, otomobil yolculuklarınızda daha az atık çıkarmanın ipuçlarını öğrenerek atabilirsiniz.
18.08.2020
Sıfır atık, hem felsefesi hem de uygulama alanları itibariyle günümüzde bir trend olmanın çok ötesinde, bir yaşam tarzı. Sıfır atığın 5 temel prensibi olan reddet, azalt, yeniden kullan, kompost yap ve dönüştür’ü (refuse, reduce, reuse, rot, recycle) hayata geçirmemizin önemli olduğu alanlardan biri de seyahatlerimiz. Örneğin şu an otomobilinize atlayıp çıktığınız seyahatlerde dikkat edebileceğiniz birkaç küçük nokta ve tüketim alışkanlıklarınızda yapacağınız ufak değişikliklerle doğayı korumak adına büyük dönüşümlere kapı aralayabileceğinizi söylesek?
KENDİ ATIŞTIRMALIKLARINIZI HAZIRLAYIN.
Otomobil yolculuklarınızın bir noktasında, özellikle de yolunuz uzunsa, acıkmanız kaçınılmaz. Bu noktada, maalesef ki birçoğumuzun aklı en yakın benzin istasyonunda durmak veya yol üstündeki bir marketten atıştırmalıklar almak oluyor ve tahmin edersiniz ki, tercih edilen ürünlerin büyük bir kısmını paketli ürünler oluşturuyor. Bu durumun hem doğaya hem de kendi sağlığınıza yarar sağlayan sürdürülebilir alternatifiyse, yola çıkmadan önce kendi atıştırmalıklarınızı hazırlamak. Kendinize tatlı ve tuzlu seçenekleri olan, lezzetli bir atıştırmalık sepeti yapabilir, soğuk ortamda muhafaza edilmesi gereken atıştırmalıklarınız için yanınıza küçük bir soğutucu alabilirsiniz.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ALTERNATİFLERİNİZİ YANINIZDA BULUNDURUN.
Atık oluşturarak doğaya zarar verebilecek tüm ürünlerin sürdürülebilir alternatiflerini yanınızda bulundurmak, atıksız bir seyahat için atabileceğiniz en önemli adımlardan biri. Örneğin pet şişe yerine matara kullanmayı seçebilir, alışverişlerinizde plastik poşettense bir bez çanta kullanabilir, yanınızda metal pipetinizi ve bambu çatal-bıçak takımınızı taşıyabilir, atıştırmalıklarınızı sarıp saklayabilmek için balmumu kumaşları tercih edebilirsiniz. Aynı yaklaşımı söz konusu kişisel temizlik ve kozmetik malzemeleriniz olduğunda da benimseyebilir; örneğin, bambu diş fırçalarını tercih edebilirsiniz. Seyahatiniz boyunca bu sürdürülebilir alternatiflerin temizliğini yapabilmek için doğal bir sabun da edinmeyi unutmayın.
EKOLOJİK OTELLERİ TERCİH EDİN.
Bireysel tüketim alışkanlıklarınızı gözden geçirmek bir yana, atıksız bir seyahatin olmazsa olmazlarından biri de konaklayacağınız otelin özellikleri ve uygulamalarının sıfır atık prensiplerine uygunluğu hakkında yeterli bilgi sahibi olmak. Seçtiğiniz otelde güneş enerjisinden faydalanılıyor mu? Kendi ürünlerini yetiştiriyor mu? Enerji tasarrufu yapılıyor mu veya örneğin, yağmur suları sulamaya suyu olarak kullanılıyor mu? Doğa dostu bir otelde konaklamak için seçeneklerinizi incelerken bu gibi noktalara dikkat edebilirsiniz.
UÇAK YERİNE KARA YOLUNU TERCİH EDİN.
Küresel karbon salınımının %2’sini tek başına havayolu ulaşımının oluşturduğunu biliyor muydunuz? 2050 yılına gelindiğinde bu yüzdenin %22’ye yükselmesi bekleniyor. Bu yüzden, yolculuklarınızda mümkün olduğunca az yakıt harcayan, karbon salınımı az veya sıfır olan otomobiller ile seyahat etmeyi tercih edebilir, özellikle arkadaş grubuyla seyahat ediyorsanız tek bir otomobille yola çıkmayı seçebilirsiniz. Yakıt yerine elektrik enerjisiyle çalışan elektrikli otomobillerse, tabii ki bu noktada en ideal alternatif.
ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERLE UZUN YOL SEYAHATLERİ İÇİN İPUÇLARI.
“Şarj biter mi” kaygısını daha yola çıkmadan önleyin. Elektrikli otomobillerle yapacağınız şehirlerarası yolculuklarınızda şarj kaygısını önleyen ipuçlarımıza kulak verin. Ayrıca Emrah Adıtatar’ın geçen yıl i3 ile İstanbul’dan Adrasan’a yaptığı yolculuk da size bu konuda faydalı ve detaylı bir rehber olabilir.
✔ Rotanızı planlayın: Rotanızı ve molalarınızı mutlaka yoldaki şarj noktalarına göre önceden planlayın. Seyahatiniz öncesi rotanız üzerinde bulunan şarj noktalarını multimedya ekranı aracılığıyla ve şarj hizmeti veren operatörlerin mobil uygulamaları aracılığıyla bulabilirsiniz. Yolculuğunuzdaki küçük molaları bu yönde planlayarak hızlı şarj istasyonlarında kısa süreler içerisinde otomobilinizi şarj ederek yola devam edebilirsiniz.
✔ Sürüş modlarından yararlanın: Otomobilinizdeki sürüş modlarından yararlanın. Örneğin BMW i3 ve i3s’te özel olarak geliştirilmiş sürüş modları ECO PRO ve ECO PRO +, motor gücünün ve otomatik iklimlendirmenin azaltılması ve hızlanmanın ayarlanması gibi süreçlerle size daha verimli bir sürüş tarzı sağlar. ECO PRO modunda, menzilinizi %20'ye kadar, ECO PRO + modunda %25'e kadar artırabilirsiniz.
✔ Hızlı şarj istasyonlarındaki alanlarda verimli vakit geçirin: Hızlı şarj istasyonlarından kesinlikle faydalanın. Türkiye’de 2020 Ağustos itibariyle stratejik lokasyonlara kurulmuş olan 6o’ın üzerinde hızlı şarj istasyonu (DC) var ve bu şarj istasyonları sayesinde örneğin BMW i3 (120 Ah)’ın batarya kapasitesinin %80’ini yaklaşık 42 dakikada doldurabilirsiniz! AC istasyonlar ile birlikte toplam istasyon sayısı yine 2020 Ağustos ayı itibarı ile 650 adedin üzerinde. (AC istasyon tipine bağlı olarak BMW i3 (120 Ah)’ın %80 batarya kapasitesini yaklaşık 3 saat 10 dakikalık bir sürede şarj etmek mümkün.)
✔ Isı pompası sisteminden faydalanın: BMW i3 ve BMW i3s’in standart olarak sunulan ısı pompası sisteminden haberdar mısınız? Yenilikçi ısı pompası sistemi, soğuk aylarda otomobili ısıtmak için çevredeki havayı kullanır. Bu, geleneksel ısıtma sistemlerine kıyasla enerji verimliliğini % 50 artırır ve hatta %30'un üzerinde bir menzil artışı sağlanabilir.
SU VE ENERJİ TASARRUFUNA ÖZEN GÖSTERİN.
Sadece seyahat esnasındaki tercihleriniz değil aslında günlük hayatınızda alışkanlık olarak edineceğiz su ve enerji tasarrufuna odaklı davranışları benimsemekten bahsedebiliriz. Seyahatiniz boyunca bir noktadan diğer noktaya giderken bisiklet ve tren gibi karbon emisyonu düşük ulaşım yöntemlerine yönelmek, hatta eğer mümkünse yürümek yapabileceklerinizden biri. Aynı zamanda, ışıkları gerekmediği durumlarda kapalı tutmaya özen gösterebilirsiniz. Su tasarrufu içinse daha kısa süreli duşlar almayı deneyebilir, dişinizi fırçalarken veya ellerinizi yıkarken musluğu kapatmaya dikkat edebilirsiniz.
ORGANİK ATIKLARINIZI BİRİKTİRİN.
‘Organik atık’, diğer atık türlerine göre kulağa bir nebze daha zararsız geliyor değil mi? Oysa her gün atık sahalarından dökülerek toprağa karışan milyonlarca ton organik atık, arkasında doğaya en zararlı olan sera gazlarından birini bırakıyor: metan gazını. İşte bu yüzden, otomobil yolculuklarınızda çıkan meyve sebze kabukları ve çekirdekleri, çay ve kahve telvesi gibi organik atıklarınızı küçük bir kapalı kutuda biriktirebilir; onlarla kompost yapabilirsiniz. Böylece çöpünüzü, toprağa fayda sağlayacak bir komposta çevirebilirsiniz. Unutmayın, poşetli çaylar, kuşe, renkli veya parlak kağıt ambalajlar ve kokularından dolayı et ve balık artıkları kompost için önerilmiyor.
SADELEŞİN, DENEYİME ODAKLANIN.
Doğanın size sunduğu güzellikleri takdir edip korumak için aksiyon alarak, bunu önce seyahatinizin sonra da hayatınızın her alanına yansıtabilirsen, özünüzle bağlantıda kalarak yaşayabilirsiniz. Seyahatiniz boyunca bir felsefe olarak sadeleşmeyi içselleştirdikçe, yaşadığınız deneyimlere her zamankinden fazla odaklanabildiğinizi gözlemleyeceksiniz. Örneğin seyahatiniz boyunca önceliğiniz alışveriş yapmak olmayabilir, tersine tüketim odaklı davranışlar için harcayacağınız zamanı yeşilin farklı tonlarını izlemek, temiz havayı içinize çekmek, gece yıldızları seyretmek, doğayla bütünleşmek, oranın yerel halkını ve kültürünü tanımak için kullanabilirsiniz. Yine de, sevdiklerinize birkaç küçük hatıra almak isterseniz bulunduğunuz bölgenin yerel üreticilerini destekleyebilirsiniz.