Dünyanın Öne Çıkan Sıfır Atık Restoranları | BMW Joy Blog

DÜNYANIN FARKLI ŞEHİRLERİNDEN
ÖNE ÇIKAN SIFIR ATIK RESTORANLARI.

DÜNYANIN FARKLI ŞEHİRLERİNDEN <br>ÖNE ÇIKAN SIFIR ATIK RESTORANLARI.
    Restoranlarda doğası gereği savurganlık hakim olabiliyor. Yemeğin hazırlanışı esnasında tamamı kullanılmayan malzemelerden, tek seferlik ambalajlara ve yemeğini bitirmeyen müşterilerin tabaklarında kalanlara dek sürecin her aşamasında atık ortaya çıkıyor. Yine de mümkün oldukça az atık üretmeye çalışan ve karbon ayak izini düşük tutmak için çaba gösteren restoranların sayısı artıyor. Biz de sevdiğiniz şehirleri bir sonraki ziyaretinizde böyle bir restorana şans verebilmeniz için dünyanın farklı yerlerindeki örnekleri mercek altına aldık.


    24.11.2022

    Devamı

    Bu zamana kadar bireysel olarak ele aldığımız sıfır atık prensipleri artık kişisel mutfaklarımızın dışına çıkıp restoranlara da taşınmış durumda. Sıfır atık gustosunu benimseyen restoranlar için en önemli konular arasında ise bitki bazlı yiyeceklerin ağırlıkta olduğu menüler, kullanılan malzemelerin yerel üreticiler tarafından üretilmiş olması ve mevsimselliği dikkate alan tercihler yapılması var. Güncel gastronomi dünyasının lezzetler kadar deneyimler üzerine kafa yoruyor olması sevindirici; çünkü bu durum, ünlü şefleri alışılmışın dışına çıkarak tüm bu adımları izlemek konusunda motive ediyor. Tabii gastronomi tutkunlarını da bu restoranları keşfetmek konusunda… Biz de bu keşifleri kolaylaştırmak adına dünyanın farklı yerlerinden sıfır atık restoranları Joy Blog’da bir araya getirdik.

    SCEN STUDIO, NEW YORK

    Vegan Smoothie | BMW Joy Blog

    Genç girişimci Maximilian Koenig ve vegan şef Matthew Kenney tarafından New York’ta bitki bazlı ve glütensiz bir kafe olarak açılan Scen Studio kendini “çevreye duyarlı” olarak tanımlıyor. Minimal ve az işlenmiş malzemeler kullanan SCEN, bu malzemelerin büyük çoğunluğunu yakınlarda yer alan pazardan temin ediyor. Bagel, kase, sushi ve smoothie’ler gibi pek çok farklı seçeneğe yer verdikleri menüde yer alan tüm tatların sürdürülebilir biçimde elde edilen malzemelerle hazırlandığını ve kullanılan tüm paketlemenin kompost yapılmaya uygun olduğunun da altını çiziyorlar. 

    KUMAŞIN ARDINDAN SIRA DERİDE.

    Lokal içerikler | BMW Joy Blog

    Nordik bölgede ilk sıfır atık restoran olarak bilinen Nolla, sürdürülebilirlik konusunu menüye bitki artıklarının da içine dahil edildiği birkaç tarif eklemenin ötesine taşımayı hedefliyor. Temel prensipleri arasında; malzemelerin restorana gelene kadar olan yolculuğunu kısaltmak için lokal içerikler tercih etmek ve menüde yer alan her bir seçeneğin neden orada olduğundan emin olmak var. Artan yiyeceklerse Nolla’nın kompost makinesine gönderiliyor. Böylece Nolla’nın malzeme tedarikçileri onları yeniden yiyecek yetiştirirken kullanabiliyor. Nolla sürdürülebilirlik konusundaki tüm bu girişimleri ile Michelin Rehberi’nden “Yeşil Yıldız” almayı başaran restoranlar arasına da girmiş durumda. 

    SILO, LONDRA

    Kompost | BMW Joy Blog

    Kendini “dünyanın ilk sıfır atık restoranı” olarak tanımlayan Silo’da artan tüm yiyecekler kompost yapılıyor. Benzer uygulamaları yapan restoranlardan farklı olarak Silo bunun için kompost makinesi olan komşularını da davet ediyor. Yiyecek atıklarını azaltmak için sınırlı bir menü tercih eden restoranda kullandıkları yağlar, bitkisel sütler ve içecekler kendileri tarafından hazırlanıyor. Restorana gelen malzemelerse çiftçiler tarafından daha sonra tekrar kullanılabilecek kap ve kasalarla geliyor ve bunlar içlerindeki malzemeler alındıktan sonra çiftçilere iade ediliyor. Silo mottosunu şöyle açıklıyor: “Bu şekilde çalışmayı seçtik çünkü lezzetli doğal yiyecekler sunan, sürdürülebilir bir restoran işletmenin finansal olarak mümkün olduğunu göstermek istedik.”

    FREA, BERLIN

    Vegan Seçenekler | BMW Joy Blog

    David J Suchy ve Jasmine Suchy tarafından kurulan Frea, bitki bazlı ve sıfır atık restoranların Almanya’daki duraklarından bir tanesi. Ziyaretçilere üç, dört ya da beş adımlı menüler arasından seçim yapma şansı sunan Frea’da birçok vegan seçenek yer alıyor. Restoranın baş aşçısı ise daha önce Silo’da yardımcı şeflik yapmış olan Halfdan Klufden. Kendi kompost makinelerine sahip olan Frea’nın tedarikçileri, restoranın gustosuna uygun olarak malzemeleri restorana paketleme kullanmadan veriyor. Benzer restoranlardan farklı olarak Frea, tercih ettikleri mobilyaların ileri dönüşüm materyallerle yapılmış olmasından, personelin kullandığı üniformaların etik üretim kumaşlarla yapılmasına dek yemeğin ötesindeki diğer pek çok unsurda da hassasiyet gösteriyor. 

    REST, OSLO

    Atılması Muhtemel Sebzeler | BMW Joy Blog

    Michelin Rehber’inden “Yeşil Yıldız” kazanan bir diğer restoran olan Rest, menüsündeki lezzetlerde dış görünüşü güzel olmayan sebzeler gibi, atılması muhtemel malzemeleri kullanıyor; yani atıkları fine-dining’e dönüştürüyor. vizyondan doğan menüsünü, odak noktası olarak ele alan Rest; atık olabilecek malzemelerin kullanılabileceği reçeteler yaratmasıyla öne çıkıyor. Ekibin bu yeni reçeteleri yaratma konusundaki motivasyonunun ve becerisinin kaynağı ise restoran endüstrisinin çalışma biçimini değiştirme konusundaki tutkuları. Restoranda kullanılan tabaklar bile aynı anlayışın bir yansıması olarak artmış kilden yapılmış seramik parçalardan oluşuyor.

     

    *Yazı için kaynak: https://www.press.bmwgroup.com/global/article/detail/T0403389EN/on-the-market-from-2023:-bmw-and-mini-models-with-vegan-interiors 

    Devamı
    THE iX | BMW Joy Blog

    THE iX

    Tamamen Elektrikli Yeni BMW iX.

    THE iX

    Tamamen Elektrikli Yeni BMW iX.

    İLGİLİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR:

    Vegan İç Tasarıma Sahip BMW Otomobilleri | BMW Joy Blog

    BMW’DE SÜRDÜRÜLEBİLİR İNOVASYON: %100 VEGAN İÇ TASARIMA SAHİP OTOMOBİLLER.

    Yeni BMW iX ile Güney Tirol Seyahati: Doğa Dostu İşletmeler | BMW Joy Blog

    YENİ BMW iX İLE GÜNEY TİROL SEYAHATİ.