Çerezleri kullanmamız için izninizi yönetme aracımız geçici olarak çevrimdışı. Bu nedenle, çerez kullanımına izin vermenizi gerektiren bazı işlevler eksik olabilir.
BMWLICIOUS TÜRKİYE GASTRONOMİ HARİTASI.
Tüm Durakları Harita Üzerinde Keşfedin.
Direksiyondasınız; iki yanda dev ağaçların olduğu bir yolda, doğayla iç içe seyahat ediyorsunuz... Tam acıktığınızı hissetmeye başladığınız anda, beklenmedik yerel lezzetlere denk geliyorsunuz ve oradan oraya lezzet peşinde koşarken bu noktaları sonra yine ziyaret etmek ve başkalarına önermek için işaretliyorsunuz. Türkiye’nin en saygın şeflerinden Şemsa Denizsel, Ali Ronay ve Maksut Aşkar, #BMWlicious projesi kapsamında işte tam olarak bunu yapacak.
07.04.2021
Anadolu’nun eşsiz bir mutfak kültürüne sahip olduğunu yıllardır biliyor ve üzerine konuşuyoruz ancak bunların ne kadarını gerçekten deneyimleme şansı bulabiliyoruz? Peki ya yerel ürün ve tatların modern yorumları ve kendilerine has mutfak vizyonlarıyla fark yaratan üç ünlü şef özel bir “Türkiye Lezzet Haritası” hazırlasaydı nasıl olurdu? #BMWlicious projesi ile hayranlıkla takip ettiğimiz ünlü şefler Ali Ronay, Maksut Aşkar ve Şemsa Denizsel, BMW X modelleri eşliğinde Türkiye’nin yedi bölgesinde oluşturdukları üç farklı rotada keşfe çıkıyor. Üstelik yalnızca şef gustosuyla değil aynı zamanda gezgin ruhuyla…
Yerel lezzetleri keşfetmek için yolda durup belki bir restorana, belki de bir köy pazarına girecekleri bu anları ise sosyal medya üzerinden kısa filmlerle paylaşacak ve BMW Joy Blog üzerinden deneyimlerini yazıya dökecekler. Üstelik deneyim bununla da sınırlı kalmayacak; şeflerden her biri, bütün bu serüven boyunca keşfettikleri lezzetlerden ilham alan bir menünün yer aldığı özel birer davet verecek.
LOKAL LEZZETLERİN İZİNDE.
BMWlicious projesi, gastronomiye yalnızca mutfak kültürünü temsil etmenin ötesinde sürdürülebilir ve ekolojik tarımdan, sosyolojik ve ekonomik kalkınmaya kadar çok kapsamlı ve katmanlı bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Tam da bu nedenle yalnızca mutfak kültürleriyle değil, gıdanın doğal ve yerel üretimi konusunda ortaya koydukları vizyon ve aldıkları inisiyatifle de fark yaratan üç şef önderliğinde bölgesel lezzetlerin ve lokanta kültürünün tanıtımına destek olmayı hedefliyor. O halde yolcu koltuğuna geçip, kemerleri bağlayıp, bu yolculukta BMW X modellerinin sürücü koltuğunda olacak şeflerimizi ve rotalarını yakından tanımaya hazır olun.
BMWLICOUS İLE TANIŞIN.
1. Şemsa Denizsel: E87 Rotası
2000 yılında ‘’Kantin’’i açarak ''Yeni İstanbul Mutfağı'' konseptiyle 18 yıl boyunca fark yaratan Şemsa Denizsel, 2018’de Ayvalık'ta zeytinliklerin içinde Cooks Grove'u kurdu. “Gıda coğrafyadır, coğrafya size ne veriyorsa onu yaparsınız” diyen Şemsa Denizsel’in zaten Kantin günlerinden beri mevsimselliğe ve yerel malzemelere önem veren, Kars’tan un ve gravyer, Ayvalık’tan zeytinyağı, lor ve teneke tulumu, Edremit’ten tahin, Bayramiç’ten nohut, Düzce’den tarhana, Eskişehir’den domates getirtmekten kaçınmayan bir şef olduğunu biliyoruz. Projenin özellikle keşif ve öğrenme yönüyle ilgilenen Denizsel, bu yolculuğa dair heyecanını “Bazen bir çiftçinin ağzından çıkan iki kelime önünde ufuklar açıyor, dünyan değişiyor ve ondan sonra gelip başka türlü yemek yapar oluyorsun” sözleriyle dile getiriyor. Durum böyleyken E87 rotasını seçerek Kırklareli’den Bodrum’a uzanan yolculuğunu siz bu satırları okurken çoktan tamamlamış olan Şemsa Denizsel’in BMW X3 ile keşfettiği lezzetlere Mayıs ayında Joy Blog’da yer vermek için sabırsızlanıyoruz.
2. Ali Ronay: E90 Rotası
“Her yemek bir lezzet yolcuğuyla başlar.” İşte yenilikçi tarzını geleneksel tatlarla buluşturarak modern ile klasiği bir araya getiren bir şef olarak tanıdığımız ve aynı zamanda geçen sene BMW ile çıktığı Tire yolculuğundan hatırladığımız Ali Ronay’ı, yurt dışı ve yurt içinde toplam 21 yıllık deneyimine BMW X3 ile çıktığı bu yolculukta bir yenisini eklemek için motive eden tam da bu anlayış. Henüz 27 yaşında baş aşçı olmaya hak kazanan, lokal tatlara kattığı yeni yorumlarla Swissotel The Bosphorus, İstanbul mutfağına imzasını atmaya devam eden Ronay, E90 rotasında Mersin’den Mardin’e uzanacak bir yolculukta Güneydoğu Anadolu lezzetleriyle iç içe olacak. Böylece “Gelenekseli nasıl yaşatırız?” sorusuna eklediği “Gelenekselin üzerine neler koyabiliriz?” sorusuna yolculuğun çeşitli noktalarında kendisine eşlik edecek Maksut Aşkar ve Şemsa Denizsel ile yanıt arayacak.
3. Maksut Aşkar: E70 Rotası
Söz konusu yeni tatlarla tanışmak olunca tasarladığı lezzetleri sanat sergilerine dönüştüren Maksut Aşkar’ın çeşitli noktalarında Şemsa Denizsel ve Ali Ronay ile buluşacağı, Samsun’dan Artvin’e uzanan E70 rotasında, Karadeniz tatlarıyla ortaya neler çıkaracağı konusunda heyecanlanmamak mümkün değil. Zaten kendisi de bu yolculuk için motivasyonunu “Dünyada çok gezdim tamam ama Anadolu’nun her zaman uçsuz bucaksız bir okyanus olduğunu düşünüyorum ve söylüyorum” diyerek özetliyor. Anadolu mutfağını dünyaya tanıtmak amacıyla, son dört yılda dünyanın önde gelen uluslararası gastronomi etkinliklerinde Türkiye’yi temsil eden ve aralarında Ana Ros, Anatoly Kazakov, El Celler De Can Roca, Philip Raichinger, Manu Buffara, Paul Ivic gibi isimler bulunan dünyaca ünlü 30 şefini Neolokal’de ağırlayan Aşkar bu kez de BMW X3 ile çıkacağı yolculuğun ardından keşfettiği lezzetlerle, diğer iki şefimiz gibi çok özel bir davet verecek.
BMW YOL KURABİYESİ.
Son olarak, bu denli seyahat ve gastronomi konuşmasından sonra Maksut Aşkar tarafından hazırlanmış özel “BMW Yol Kurabiyesi” reçetesini Joy Blog okuyucularıyla paylaşmak iyi olur dedik.
“Bu proje kapsamında Anadolu’nun lezzet rotalarını çıkarmak üzere yola çıkarken, Anadolu’nun zengin mutfak kültürünü hatırlatan bir yol kurabiyesi pişirme fikri ortaya çıkınca, mutfağımızın geleneksel tatlarını en doğru şekilde ifade eden baharatları bir araya getirdiğim bir tarif yapmak istedim.” diyor Maksut Aşkar. “Bu tarifi kullanarak kurabiyeleri pişiren herkesin bizimle yola çıktığını hayal ettim. Bu kurabiyeyi her pişirdiğinizde, bize yolculuğumuz boyunca ne kadar destek vereceğinizi anlatamam. Bu yolculuğun hepimize ilham ve kılavuz olması dileğiyle.”
Hazırsanız, BMW Yol Kurabiyesi’nin tarifine geçelim.
Malzemeler:
⇛ 180 gr. esmer şeker
⇛ 4 gr. Anadolu baharatı (zencefil, yenibahar, mahlep, tarçın, karanfil, muskat)
⇛ 110 gr. tereyağı
⇛ 200 gr. un
⇛ 3 gr. karbonat
⇛ 3 gr. kabartma tozu
⇛ 4 gr. tuz
⇛ 75 gr. Antep fıstığı
⇛ 1 yumurta
Hazırlanışı:
Yumurta, esmer şeker ve Anadolu baharatlarını hamur yoğurucuda yüksek devirde 3 dk, elde 5 dk. hızlıca karıştırın.
Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını yavaş yavaş ekleyin ve karıştırın.
Un, karbonat, kabartma tozu ve tuzu karıştırarak, yavaş yavaş ekleyin.
Hamur oluşunca Antep fıstığını da ekleyip karıştırın.
Oluşan hamuru buzdolabında 10 dk. dinlendirin.
Sonrasında hamuru ceviz büyüklüğünde olacak şekilde yuvarlayın. Yağlı kağıt üzerinde 180 derece fırında 12 dk. pişirin.
* * *
Şimdiden iyi yolculuklar!
ŞEFLER BMWLICIOUS’I TANITIYOR.
*Fotoğraflar: Tonia Calderon/Spencer Mar Guilburt; Yazar: Christiane Winter | Yazı için kaynak: https://www.bmw.com/en/design/aerodynamic-rims-BMW-iX3-design-meets-art.html
*Fotoğraflar/ Video/
Yazı: Michael Neumann; Çizimler: Madita O'Sullivan | Yazı
için kaynak: https://www.bmw.com/en/automotive-life/iceland-road-trip.html